Pysznie , zdrowo, kolorowo w klasie 3 a
W naszej szkole kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe. Odpowiednie żywienie oparte na naturalnych produktach zmniejsza ryzyko nadwagi i chorób, a jednocześnie może podnieść odporność.
W czwartek 11 kwietnia uczniowie z klasy 3 a pod kierunkiem wychowawcy p. Nataszy Chochorowskiej przygotowywali w klasie zdrowe kanapki realizując „ Program dla Szkół”. Dzieci przyniosły pożywne produkty: chleb, szynkę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę. Wspólnie zadbaliśmy o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek i odpowiednie przygotowanie stołu . Kanapkowa kreatywność zasługuje na owacje!
Następnie odbyła się degustacja posiłku, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków.